Косметичний майонез. Розтирають півжовтка, поступово додають в нього 15 мл соняшникової олії.
Вітамінізована. 2 ч. л. рідкого крему змішують з рівною кількістю жовтка, додають на кінчику ножа солі. Після розмішування вводять 15-20 крапель концентрату вітаміну А в маслі, 15-2.0 крапель вітаміну Е в маслі і 8-10 крапель вітаміну Д. Маську наносять на суху шкіру після гарячого сольового компресу. Знімають холодним чаєм.
Яєчно-ягідна. Яєчний жовток розтирають, додають 1 ч. л. ягідного, фруктового або овочевого соку (малини, полуниці, кавуна, огірків, винограду і т. п.), по 1 ч. л. рослинного масла і сметани. Для густини можна ввести ячмінну муку, чорний хліб.
Жовтково-ромашкова. Жовток яйця розтирають з 1 ч. л. будь-якого рослинного масла. Вводять 1 ч. л. екстракту ромашки. Маска добре підходить для шкіри з розширеними капілярами.
Медові
Медово-жовтково-масляна. Жовток, рослинне масло і мед (по 50 г) розтирають в однорідну масу. Можна додати розмолотих вівсяних пластівців, лимонного соку. Рекомендується при сухій роздратованій шкірі, особливо навколо очей, а також при нормальній шкірі.
Жовтково-медова. Розтирають жовток з 2 ч. л. рослинного масла, 1/2 ч. л. фруктового соку (яблучного або виноградного) і 1/2 ч. л. меду або живильного крему. Маску наносять в два прийоми з інтервалом 5-7 хвилин.
Медово-молочна. Мед змішують з рівною кількістю сметани, молока, сливок, сиру. Маска пом'якшує і вибілює шкіру.
З молочних продуктів
Сирна. 2 ч. л. знежиреного сиру змішують з 1 ч. л. соку петрушки або міцного чаю і додають 1/2 ч. л. вітамінізованого риб'ячого жиру або 1 ч. л. льняного масла, а також цедру лимона або апельсина, рекомендується для шкіри з розширеними капілярами.
Сирно-молочна. 2 ст. л. жирного сиру розтирають з 1 ст. л. теплого молока або сливок, додають на кінчику ножа солі і 1 ст. л. теплого рослинного масла; всі розмішують до отримання однорідної блискучої маси.
Сирно-морквяна. Її готують з сиру, оливкового масла, молока і морквяного соку. Компоненти беруть в рівних пропорціях, добре розтирають і наносять на обличчя товстим шаром.
Майонезная. 1 ч. л. майонезу змішують з рівною кількістю живильного або вітамінізованого крему, додають 1/2 ч. л. міцного чаю. Маску накладають на шкіру особи і шиї після умивання теплим молоком, розбавленим навпіл з водою. Перший шар маски наносять на шкіру легкими круговими рухами, 2-3 хвилини опісля - другий шар маски, в основному на зморшки. Через 10-15 хвилин маску знімають розчином, що залишився.
Вівсяна. 2 ст. л. вівсяних пластівців варять в 1/2 чашки молока. Коли суміш стане м'якою, додають 2 ст. л. настою бузини. Отриману масу ще теплою наносять на обличчя і шию товстим шаром.
З овочів, фруктів, ягід, трав
Фруктово-ягідно-овочева. Беруть 50-100 мл ягідного соку (малина, полуниці, суниці) або фруктового (слив, яблук, персиків, абрикос). Підійде і овочевий сік (помідорів, свіжій капуста, морква). Змочують в соку шар вати і накладають його на обличчя.
Огіркова. Два свіжі огірки натирають на терці, в маску можна додати толокно, а при дуже чутливій шкірі - сметану.
Персикова. Стиглий персик розм'якшують, додають 1 ч. л. сметани або кукурудзяного (оливкового) масла, можна додати 1 ч. л. крохмалю для в'язкості.
Кавунова. М'якоть кавуна розм'якшують, кашкою і соком змочують марлеву серветку. Замість кавуна можна використовувати диню.
З соку ягід. Для маски потрібний: 1-2 чашки соку полуниці або смородини, по 1 дес. л. ланоліну і подрібнених до пудри вівсяних пластівців. На водяній лазні розчиняють ланолін, додають пластівці. Збиваючи масу, поступово вводять сік.
Із звіробою. Змішують 1/2 ст. л. настоянки звіробою, по 1 ст. л. води, меленого геркулеса, оливкового масла, 10 крапель вітаміну А і 10 крапель вітаміну Е.
Сирно-фруктова. 2 ч. л. жирного сиру розтирають з 1/2- 1 ч. л. будь-якого фруктового соку. Додають 1/2 яєчного жовтка і 1 ч. л. камфорного масла.
З сухих трав. 2 ч. л. подрібнених квіток липи і 2 ч. л. шавлії заливають стаканом молока, на 5-7 хвилин ставлять на слабкий вогонь і доводять до кипіння. Наполягають в закритому посуді, теплим відваром змочують шкіру, злегка наносять рідкий крем і зверху кладуть теплу кашку квіток. Маску покривають компресним папером і махровим рушником.
З льняного сім'я. 1 ст. л. льняного сім'я на 10-15 хвилин заливають водою, потім ставлять на слабкий вогонь і помішують до утворення негустої кашки. Коли суміш стане теплою, наносять її, злегка втираючи, на обличчя.
Лимонна. 6-7 г жирного крему сполучають по одній краплі з 1/2-1 ч. л. лимонного соку і 1/2 ч. л. сметани або майонезу.
З соку алое. 5-10 г ланолінового крему сполучають з 5- 10 г витриманого соку алое (листя алое витримує протягом двох тижнів в холодильнику) і 5-10 i рослинного масла. Наносять маску в теплому вигляді після гарячого сольового компресу. Через 10-15 хвилин знімають і накладають білкову маску (2 ст. л. білка, 1/4 ст. л. дрібній солі) на 10 хвилин. Потім шкіру очищають ватою, змоченою настоєм звіробою або шавлії, і добре обполіскують цим же настоєм.
Та інші
Маска по старому іспанському рецепту. Одну чашку зерен квасолі замочують на декілька годинників у воді, потім варять зерна в невеликій кількості води до м'якості. Зварену квасолю протирають через сито, гарячу масу змішують з соком 1/2 лимона і 1 ст. л. оливкового масла.
Масляна. Підігрівають рослинне масло (30 г). Змочують в нім тонкий шар вати. Накладають його на обличчя. Зверху покривають пергаментним папером, потім товстим шаром вати або рушником. Маску можна використовувати і при нормальній шкірі особи.
Дріжджова. 2 ч. л. дріжджів розтирають з рівною кількістю Теплого молока або сметани, додають по 1/2 ч. л. меду і риб'ячого жиру або льняного масла. Суміш поміщають в гарячу воду. Коли маса почне бродити, її перемішують і в теплому вигляді наносять на обличчя, за 20 хвилин до цього змащене кремом.
Дописати коментар